donderdag 23 april 2015

Minimalistisch inpakken

Deze post is vooral voor de verre reizen plannende ouders op het verrereizenmetkinderen.nl forum waar altijd interesse is in wat je nou echt nodig hebt als je met je gezin op reis gaat. En natuurlijk voor ieder ander die het leuk vindt om te lezen wat wij in onze rugzakken stoppen (of vooral wat er allemaal niet mee gaat gezien onze minimalistische insteek). Ik vind het erg leuk om reacties op dit blog te krijgen dus laat me hieronder vooral weten wat je enorm zou missen met zo weinig spullen.

Deze reis gaan we op pad met alleen handbagage. Dit deden we al vaker, onder andere in oktober 2014 toen we 10 dagen met de trein door Italië reisden, Pepa was toen 4 maanden.

We vertrekken met 4 rugzakken: Wildebeast Kavanga 35 liter van Perrysport, Osprey Quasar 28 liter, Quechua Forclaz 20 liter van Decathlon en Vaude Ayla 6 liter. De Quecha van Novi kostte nog geen €5,- en is een fijne, ruime rugzak die wij tijdens uitstapjes vaak als dagrugzak gebruiken.

We kunnen met zeer weinig kleding en spullen toe, zeker in Thailand waar het nu gemiddeld tegen de 40 graden is. Als we wat missen kopen we dat wel ter plaatse. Onderaan deze post plak ik onze volledige paklijst, door de jaren heen bijgeschaafd tot het hoogstnodige. De basis is 3 setjes kleding per persoon (1 aan, 1 schoon en 1 aan de waslijn), zorgen dat alles met elkaar te combineren is en laagjes voor in het vliegtuig (hemdje+jurkje+longsleeve+shirtje over elkaar, legging erbij). Dat resulteert uiteindelijk in 6 kledingzakken, ik gebruik hiervoor de zakken van Ikea.
Vlnr: Zwemspullen (zwemkleding, UV shirts, zwembandjes, sarongs, duikstaafjes),
Pepa's kleding, Tula's kleding, Novi's kleding, Kiki's kleding en Daniël's kleding. 
Links Novi's spullen, rechts Tula's spullen.
Pepa's spullen, meer stuks kleding omdat ze door kruipen en eten wat smeriger zal worden dan de rest van ons.
Om mee te spelen hebben de meiden allebei een kleurboek, puzzelboekje, schriftje en stiften. En ze mogen van Pepa vast wel met haar stapelbekertjes meespelen. Novi mag haar eigen camera meenemen, gekregen van opa Erik. Verder nemen we Uno, kwartet (bedankt Rinke) en mini Regenwormen mee. Spelen doen ze maar met zand/steentjes/stokjes en elkaar. 
Qua verzorgingsproducten zijn we ook aardig gedownsized sinds ik weet dat shampoo/douchespul etc. helemaal niet goed voor je is. We wassen ons met water, ik gebruik op reis geen make-up (dat is er toch binnen 5 minuten afgezweten) dus blijft er niet zo veel over behalve tandpasta, deo en zonnebrand (we gebruiken altijd Vision, die smeer je 's ochtends één keer en beschermt dan de hele dag).

Dit zijn dezelfde tasjes als de foto erboven, plus het meest rechtse
 is een Ikea tasje met luiers/billendoekjes/luierzakjes.
Na inpakken en wegen komen we uit op gezamenlijk zo'n 16 kilo, niet slecht voor 4 personen en een baby.
Tula draagt 2 kilo, Novi 3 kilo, Kiki 5 kilo en Daan 6 kilo. 
Omdat we een baby bij ons hebben mogen we nog een extra stuk handbagage, dat komt mooi uit want we nemen ook nog een tas met proviand mee zodat we gezond kunnen snacken en Pepa ook wat te knabbelen heeft onderweg: rijstewafels, soepstengels, komkommers, druiven, snoeptomaatjes, worteltjes, rozijnen, bananenchips, ongezouten cashewnoten, zelfgebakken naanbrood en 3 maaltijden voor Novi, Tula en Kiki (omdat het vliegtuigeten misschien niet kinderproof en zeker weten niet veganistisch is).

Na het nemen van de inpakfoto's heb ik Pepa's zonnepetje teruggehangen aan de kapstok omdat ze dat nog nodig had. Dat hangt daar nu dus nog steeds. En de proviand was lichtelijk overdreven aangezien we in de trein te veel in de stress zaten om te snacken. Meer daarover in mijn volgende post.

Onze volledige paklijst. In Thailand kopen we muggenspul, nog wat jurkjes en slippers of crocjes voor de meiden en een extra shirtje voor Daan en mij. 
11 opmerkingen:

 1. Mooi overzicht. Ik ben toevallig net een inpaklijst aan het maken voor Zuid Afrika! Ik kom ongeveer op hetzelfde uit, dus ben benieuwd hoeveel kilo ik heb. Het rugzakje Quechua is helaas uitverkocht, zocht namelijk ook een 20 liter. Bedankt voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, altijd fijn om je paklijst te kunnen vergelijken vind ik. Jammer dat de Quecha uitverkocht is, hopelijk vind je iets soortgelijks handigs.

   Verwijderen
 2. Suzanne en Robin29 april 2015 om 08:07

  He, wat leuk om te lezen dat jullie nu weer in Thailand zijn en nu zelfs met 3 kids! We hebben jullie ontmoet op de verre reizen met kinderen beurs in het Archeon.
  Wij gaan van de zomer 5 weken reizen door Thailand en Maleisie met onze dochters van 4 en 7. We kregen toen handige tips van jullie en ook al jullie paklijst. Ik ga deze er zeker nog even bij pakken als ik in juli natuurlijk weer veel te veel spullen klaar heb gelegd. Leuk om jullie nu alvast weer te volgen! Veel plezier! Suzanne en Robin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. herkenbaar artikel. Wij reizen ook met alleen handbagage. Herken de ritszakken van de ikea, die gebruiken wij ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap hoor, ik weet niet of ik het zou durven met zo weinig op reis te gaan! We gaan binnenkort 4 weken rondtrekken in China en ik ben nu al aan het nadenken wat mee te nemen. Wij zitten een beetje met handdoeken, ik zie dat jullie die niet meenemen. Ik las ergens een tip om hydrofiele luiers hiervoor te gebruiken, maar ik zie ook niets in jullie paklijst die je zou kunnen gebruiken na het zwemmen, hoe doen jullie dit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We nemen meestal 2 handdoeken van onze accommodatie mee om na het zwemmen af te drogen. We hebben ook 2 sarongs bij ons die we hiervoor kunnen gebruiken, die drogen niet lekker af maar om om de kinderen heen te slaan tot ze opgedroogd zijn gaat prima. Hydrofieldoeken zijn ook een goede inderdaad, droogt goed af, lekker licht en zo weer droog.

   Verwijderen
 5. Bedankt voor je reactie. Sarongs, daar had ik niet aan gedacht, bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb even een vraag over je medicijn lijst. Hoeveel neem je van alles mee en dan m.n. de ORS zakjes en diarree remmers? Als het goed gaat, heb je ze niet nodig, maar .... je weet maar nooit en dan vraag ik me af of je genoeg hebt aan 1 pak (met 10 pillen / 10 zakjes).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat handig zeg zo'n inpaklijst. Heb er eigenlijk nooit over na gedacht om het op deze manier te doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk zeg zo een lijst! Maar mag je scheermessen meenemen in het vliegtuig? Mijn verbandschaar is een keer afgepakt op een Chinees vliegveld, dus ik neem nooit meer scherpe voorwerpen zoals scheermessen en nagelknippertjes mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wegwerpscheermesjes mogen in de handbagage mee en nagelknippertjes zonder vijl volgens mij ook. Wij komen er altijd gewoon mee door de controle.

   Verwijderen